Netradiční domácí mazlíčci:
Originalita za každou cenu?

Poslední dobou je in, být originální. Na originalitu v oblékaní jsme si asi již všichni zvykli, ale co originální domácí mazlíčci? Nejrůznější plemena psů, koček králíků nebo dokonce křečků jsou tu od pradávna. Přibývají nová, objevují se stará. Ale to lidem nestačí. Chtějí mít doma lišky, tygry, divoké kočky, vlky a spoustu dalších netradičních mazlíčků, co nikdo jiný nemá. Platí se za ně doopravdy hodně. Mnohem větší daň ale platí sama zvířata, vytrhnutá z přirozeného prostředí a předělána na domácího mazlíčka, kterým se ovšem zvíře nestane tím, že ho zavřete do klece nebo si ho vezmete domů. Což mnohým lidem nedochází.


Začneme zlehka. Denně vídám na sociálních sítích fotky polárních lišek a klasických lišek v posteli, jak se mazlí se svým majitelem. Naivně jsem si říkala "Super, ty jsou určitě zachráněny z kožešinových farem, kde by zemřely nebo to jsou adoptovaná opuštěná mláďata, co našli myslivci.". Zjistila jsem ovšem, že třeba takovou polární lišku si můžete přímo koupit jako domácího mazlíčka. A to od největšího dodavatele (a množitele) hlodavců a ostatních drobných savců do zverimexů. Nechci tady vytahovat množení a množírny, ale chci poukázat na fakt, že divoká zvířata jsou prodávána prakticky komukoliv, aniž by jim bylo zajištěno adekvátní prostředí. Ono to ani nejde. Zařiďte polární lišce ideální podmínky u nás v ČR.
A tak lidé mají doma polární lišky, které jsou celé léto zalezlé pod postelí, protože jim je horko a zima jim taky zas tolik nevyhovuje, protože je u nás moc mírná. Tak mi povězte, opravdu je potřeba mít doma takové zvíře, kterému nejsme schopní zajistit adekvátní podmínky a tím pádem ho vystavujeme prakticky neustálému diskomfortu? Je v pořádku si takové zvíře cíleně pořídit? Pro některé asi ano. Na instagramu to vypadá super a má to hodně lajků.

http://zoopoint.cz/liska-polarni/
Polární lišky v přírodě denně migrují na velké vzdálenosti za potravou. U nás je zavřeme do klece o velikosti 4x5 metrů. Ale jak je psáno na stránkách, atraktivní zvíře, tak za to holt musí zaplatit určitou daň.

Takhle bychom mohli rozebrat skoro každé exotištější zvíře. Bohužel opět zvířata doplácí na lidskou chamtivost a sobeckost. Já bych se ale podívala podrobněji ještě na jedno roztomilé zvířátko, které se stává v poslední době hodně oblíbené. Na outloně.
Outloň je roztomilá pomalá opička s krásným výrazem a velkýma očima. Celý svět baví jejich videa, která jsou na první pohled moc vtipná a roztomilá a už i v Čechách se po nich lidé poptávají.
A teď přidám pár faktů. Začneme tím méně vážným. Outloň je noční poloopice, což znamená, že je aktivní hlavně v noci. Takže přesný opak toho, co po domácím mazlíčkovi požadujeme. Otřesnějším faktem je, že se malým outloňům uštípávájí zuby, aby svého budoucího majitele nemohli pokousat a byli na něj naprosto odkázaní. O týrání outloňů se ale naštěstí začíná hodně mluvit a spoustě lidem otevřelo oči následující video (i s českými titulkami). Obchod s outloni je naštěstí nelegální a lze proti němu bojovat. Bohužel, ostatní zvířata takové štěstí nemají a lidé nemají šanci se dozvědět, co stojí za jejich atraktivností a jak moc jim chovem v zajetí škodíme a zatím není žádný způsob, jak obchod s nimi zastavit.


Marně se snažím přijít na to, k čemu je dobré, snažit se domestikovat další divoká zvířata. Copak člověk nemá už teď dost možností? Tisíce plemen psů, koček a dalších domestikantů. Mini a maxi zvířata, chlupatá i holá, divočejší i mírnější a tak dále. Možností je nespočet.
Opravdu je potřeba, aby další zvířata doplácela na naši touhu po originalitě? K čemu je dobré mít doma zvíře, které nestojí o naši lásku a pozornost, má funkci živého obrazu a je jen pro potěchu oka? Co tomu zvířeti můžeme nabídnout, krom nepřirozeného prostředí a stravy? Vůbec nic.

Žádné komentáře:

Okomentovat