R. Merle- Smrt je mým řemeslem

Opět volba z maturitního seznamu. Už jsem psala, že mám ráda fantasy, ale i knihy s válečnou tématikou. Přesně takové jako je tato. Ovšem je psána z jiného pohledu než obvykle. Z pohledu vojáka, který "pouze plní rozkazy svého velitele.

O knize ZDE

V první řadě mě velmi zaujalo náboženské téma ze začátku knihy. Fanatický otec a věřící rodina, bezmezně poslouchající svého vůdce(otce). Náhle ale jeden ze synů víru ztratí a odmítá se modlit k Bohu. Časem si najde víru novou. V Německo.
Myslím si, že většina čtenářů bere hlavního aktéra jako stvůru, která bezdůvodně vraždí nevinné lidi. Já ho pochopila trochu jinak. Původně žil se svojí ženou na statku, staral se o koně, jeho hospodářství se postupně rozrůstalo. Poté dostane novou práci. Ano,on to bere jako práci, kde pouze plní rozkazy svého nadřízeného. Nehledě na to, co dělá. I když vraždí stovky lidí, neuvědomuje si to. Věří Německu a svému veliteli Himmlerovi. Dá se považovat spíše jako stroj než jako člověk. Prostě se jen snaží zavděčit svému veliteli, tak jako se snažil v dětství zavděčit svému otci. Jeho osud se celý odvíjí od jeho těžkého dětství.

Možná mou myšlenku nechápete, ale pokud jste knihu četli, možná máte podobný názor. Kniha je zpovědí jakéhosi Rudolfa Langa, který ve skutečnosti existoval a jmenoval se Robert Höss. Můžete si o něm něco málo přečíst ZDE. V knize měl i jisté krizové stavy, které měli poukazovat zřejmě na nějakou duševní poruchu. Tento stav přišel vždy, když vybočil z jeho každodenního režimu.
U soudu pak Höss prohlásil:

"Samotné usmrcování trvalo nejkratší dobu. Za půl hodiny jsme mohli vyřídit 2 000 lidí, ale spalování trvalo strašně dlouho. Zabíjení bylo lehké, nebylo třeba ani stráží, aby je nahnali do komor; šli tam dobrovolně, protože si mysleli, že se jdou sprchovat; místo vody jsme pak pustili jedovatý plyn. To všechno šlo velmi rychle."

2 komentáře:

  1. o tom som este nepocula :)

    Inak pozyvam na moje 4 vyrocie blogu a giveaway o GUCCI RUSH 75ML! tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2013/10/najlepsia-giveaway-ever.html

    OdpovědětVymazat